Hoppa till sidans innehåll

Gött&Blandat pösen växer - Årskrönika 2020

27 DEC 2020 15:00
2020 - ett år vi sent glömmer och med flera höjdpunkter! Att vara öppna för nya idéer, tänka till, göra nytt. Det är lättare att göra och tycka som så många redan gjort. För att lyckas får man ta både en och två omvägar. Vi bygger för framtiden!
  • Uppdaterad: 27 DEC 2020 15:01

Årskrönika 2020

 

Året rivstartas med en prisutdelning på Riksidrottsmuséet i Stockholm! Något vi hann med innan coronan slog till och i skrivande stund känns det smått ofattbart att vara på sådana utsvävningar!

 

 

 

Som 1 av 6 föreningar i Sverige bjöds Jössefors IK in till Riksidrottmuséet för att motta Tore A Jonassons stiftelses pris om 100.000 kr. Ett pris vi är mycket stolta över. Förutom att det är mycket pengar för en liten förening är det också en stor ära att bli utvald. Pengarna kommer väl till pass i vår förening som bygger för framtiden. Läs mer om utdelningen här!

 

 

Tänka till, tänka om!

I början av året startade eländet med covid-19 som vi tvingas att rätta oss efter och leva med under hela året. Denna osynliga bekantskap har gett oss mycket huvudbry kring hur vi skulle göra med match, träning, kiosk, påskpromenad, JIK-dagen osv... Såklart har det drabbat oss rent ekonomiskt men även alla aktiva barn i föreningen som inte fått ha sin mamma och pappa med på träning och match.

 

Vi insåg snabbt att vi behövde ha några personer som enbart jobbar med corona-frågor och följer med i rekommendationer, restriktioner och information från RF och Folkhälsomyndigheten. Vi lyckades ändå hålla igång verksamheten hela året, fast under annorlunda former. Vi är nöjda över att inte tagit några förhastade beslut utan lugnt och metodoiskt gått ut med korrekt information om vad som gäller till våra deltagare. Bra jobbat av våra sektioner under en svår tid och prövning!

 

Ett av våra årliga arrangemang som fungerade bra att "corona-anpassa" var Påskpromenaden. Årets version var nu istället utspridd över en hel helg och talonger till tipspromenaden/cykeltipsonaden fick alla "Jösseförsinger" i brevlådan, eller så fanns de i en låda att hämta på Forshälla. Varje sällskap kunde ta sin tur utan trängsel. Många valde att ta cykeln även detta år. Cykeltipsonaden började vi med förra året. Ett koncept som var väldigt lyckat! Läs mer om Påskpromenaden här!

Det blev även en liten repris under hösten då Westra Wermlands Sparbank valde att lägga en del av sitt jubiluemsfirande som cykeltipsonad!

 

Sommar och "mer än fotboll"

Efter en storslagen JIK-dag ifjol där vi invigde JIK's nybygda spontanidrottsarena och JIK-laget lyckades vinna den viktiga invigningsmatchen mot kommunlaget, tvingades vi i år ställa in. Det fanns inga möjligheter att hålla ett så välbesökt arrangemang i år. Vad vi kan konstatera är att Tiger Arena verkar lyckas med sitt syfte: att locka barn till ledarledd träning i vår förening. Vi startade inte upp mindre än två lag under våren och sommaren! Att man som förälder tar sig an ledarrollen (inte så farligt som det låter) och ger sitt och andras barn möjlighet att vara med är otroligt värdefullt! Utan föräldrar som tar det ansvaret så kan vi inte heller ha den verksamhet som vi önskar, vår vision ”nåt för alla” skulle inte bli nåt än några luddiga ord. Här och här finns mer att läsa om fotbollen som varit under säsongen!

 

Foto: Arvika Nyheter

Vi vill att som aktiv i Jössefors IK innebär ”mer än fotboll”. Vi är också en gemenskap: en plats dit man vill komma för att träna och träffa sina kompisar. Det ska kännas bra som förälder till ett barn i föreningen och man ska även i föräldragruppen få möjlighet till en betydelsefull gemenskap. Mer än fotboll är en vision som vi ska spinna vidare på. Josés läger som vi hoppas kommer bli en årlig tradition gick tyvärr inte heller att genomföra i våras, men vi hoppas på nästa år…

 

Läger som stärker banden i laget och mellan lagen, mellan åldrar och mellan föräldrar är ett mycket viktigt inslag som vi valt att lägga mycket pengar och resurser på, en del i ”mer än fotboll”.

 

En sommar med mindre underhållning än vad vi är vana, däremot endel underhåll istället. Målning av byggnaderna på Forshälla var en återkommande aktivitet under sommaren. Så småningom kommer det bli en enhetlig färg, så det är bara att ladda penselarmen till värmen kommer tillbaka! Självklart blir det gult och svart!

 

Värmlandsleder i Jössefors

Under hösten blev våra två leder godkända som Biking Värmland leder! Koppsängsleden (6 km, röd) och Motionären (3 km grön). Lederna har start och mål vid Forshälla. Motionären följer motionsspåret. Koppängsleden slingrar sig runt på tekniska, smala stigar där man möter fin utsikt och närkontakt med Glafsfjorden.

 

 

 

 

 

Ett par av våra outröttliga ledbrytare

 

En höst med traktorer, tomte, elljus och hinder

 

Hösten kom, regnet också. Blött blev det i skog och mark, vad gör vi då? Jo, naturligtvis börjar vi gräva för elljusspår. 110 stolpar skulle ner i backen så det var bara att kvala upp ärmarna, på med vadarstövlarna, fatta spaden och dra igång. Här finns projektet dokumenterat om du vill se hela resan!

 

 

Många har hjälpt till på helger och kvällar för att det ska bli verklighet, än är vi inte klara men med så driftiga folk i bygden så finns inga tvivel om att vi kommer lösa det!

 

Ett stort tack till alla som till dags datum hjälpt till, ni är ovärderliga! Tack till LEADER som stöttar oss ekonomiskt och tror på vår idé.

Nu är ”grundbulten” i en förening snart på plats, ett efterlängtat elljuspår! Tack också till de som köpt sig en stolpe i stolpjakten, alla stolpar blev sålda under året!

 

 

 

Under hösten fick vi ett mycket glädjande besked att XL-bygg/XL-hjälpen (deras stöttning till föreningslivet) har valt ut oss som en av 1600 ansökningar från hela Sverige att få chansen att få en dröm uppfylld. Drömmen om en hinderbanan börjar nu ta form och ”The ramp” står i stort sett färdig på Forshälla. Fler hinder är på gång! Mer spontanidrott och rörelse i Jössefors IK. Åter igen ett stort tack till XL-hjälpen för möjligheten att bygga vidare på vår vision!

 

 

 

Lite julstämning blev det...

Kring jul brukar vi ha en välbesökt julmarknad tillsamman med Jössefors skolas skolråd. Inte heller denna tradition gick att genomföra. Men då kom vi på äkta JIK-maner på idén att vi tar föreningens traktor och skjutsar runt tomtemor och tomtefar. Dessutom insamlades en slant och skänktes till BRIS. Bra idé igen och ett sätt att förändra, men inte ersätta. Kanske blir det ett komplement till julmarknaden, ett sätt öka på julstämningen ytterligare.

 

 

Sist men inte ”minst”, röda tråden

 

Nästa år fortsätter vi vår idé kring hur man bygger en modern förening. En föreningen som går från att va enkelriktad till att bli ett potpurri av blandning mellan olika sporter och aktiviteter, spontana och organiserad from! För det är genom blandning vi växer, har det visat sig. Forskningen inom området gör gällande att blandning är det bästa för barn, det tar vi fasta på. Det är inte bara viktigt för kroppen utan det är även viktigt för människan att träffa andra, nåt vi blivit påminda om under årets rapporter från nedstängda länder. Helt säkert kommer vi växa som förening om vi tillåter ännu mer blandning.

 

Scouter finns nu med hemvist Jössefors IK klubbstuga. Svenska kyrkan lånar vår lokal och startade upp i liten skala en scoutgrupp. Var själv med på ett introduktionskurs, det som slår en är hur viktigt och hur de från tidig ålder får in ledarskapstänk. Nåt vi ser är svårare och svårare att få, någon som vill bli ledare. En utmaning för oss i föreningen, att få fler bra och fler ledare. Kanske kan vi lära nåt från scouterna? Svenska kyrkan har också startat en träffpunkt i vår klubbstuga, tyvärr inte möjligt att ha det under pandemin, men helt säkert så återkommer den verksamheten bara saker återgår till det normala.

 

 

Pumptracken

Den röda tråden har vi jobbat med under många år, eller som vi kallar den ”aktivitetscenter”, ett namn som är luddigt och intet sägande, men kanske säger det allt ändå? Ett aktivitetscenter som har många ideér nedteckande och som vi bara börjat med. Pumptrack fann inte på mångas läppar i början av året, än färre visste vad det var. Nu är det många i kommunen som pratar och skriver om pumptrack i den form vi menar.

 

Vi var och besökte Järvsös anläggning i somras, som har byggt med samma leverantör som vår. Spännande och sällskapets 14-åriga damer som hatar cykel i vanliga fall, fann pumptracken så intressant att de cyklade måååånga timmar på banan. Bra betyg! En annan slående sak med banan var att trots att den var välbesökt var alldeles tyst, ja sånär som på knattret från cyklarnas hjulnav. På en sådan banan råder fullständig koncentration.

 

Projektet med Pumptracken har kommit långt, går allt som det ska skriver vi om byggnationen i nästa årskrönika.

 

Viktigt för oss på landsbygden att få till det där lilla extra och ge vår ungdomar chansen att göra kul saker hemma. Det har verkligen blivit belyst under pandemin, att hitta guldkornen i sitt närområde. Det är här vi som föreningar spelar en stor samhällsviktig funktion, att hitta det spännande och roliga, att bygga sånt som barn och vuxna gillar idag, så att landsbygd också kan erbjuda aktiviteter som tilltalar en bred massa. En svår uppgift men som sporrar en förening som Jössefors IK. Vi vill vara moderna och på väg framåt med våra idéer som vi verkligen tror på.

 

Vi spinner vidare på ”gott&blandat pösen” framöver, för det är nog det modernaste man som förening kan vara idag.

 

 

Viktiga pusselbitar
Tillsist. Att söka bidrag kan verka som en enkel sak. Det är en stor eller liten peng som ramlar över en bara man lämnar in en ansökan. Det vet vi nu efter flera års arbete att så är verkligen inte fallet! Det kräver mycket mer än en bra idé, det kräver flit och många, många timmar av jobb, i telefon, bakom datorskärmen och möten intern och externt.

 

 

 

Utan Elin så hade nog inte särskilt mycket (inget!) blivit verklighet, utan Remy som kassör som gjort grovgörat med det ekonomiska så hade heller inte idéerna blivit verklighet. Idé och ursprung som i många fall kommit från Jonas.

 

 

Utan alla ledare som ger inputs och hjälper till i olika projektgrupper blir det heller inga elljus eller cykelleder, hinderbanor eller pumptracks. Så ett stort tack till er som gör Jössefors IK till den framåtsträvande förening som vi är!

 

Ordförande

Magnus Bengtsson

Skribent: Magnus Bengtsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Jössefors IK - Fotboll
Jössefors IK, Spelmansvägen 1
67150 Arvika

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: skerijossefors@hotma...

Se all info

NY banner 2021.gif

Vi bygger pumptrack...

 

Vi bygger elljusspår med stöd från

 Vi bygger hinderbana. Tack till